Preduzetništvo

Novi program za početnike u biznisu: Podrška od ideje do realizacije

Novi nacionalni „Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ kao sveobuhvatna podrška predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije.

Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svim zainteresovanima da počnu sopstveni biznis i unaprede dosadašnji posao, od 1. novembra na raspolaganju je novi nacionalni „Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“, koji kao sveobuhvatna podrška predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije. Program je predstavljen u Privrednoj komori Srbije, a ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju iznose 300 miliona dinara.

Marko Čadež, predsednik PKS, rekao je da je ovo potpuno novi program, konkretan i dobar projekat za sve početnike u biznisu, kojim se otvara novi vid finansiranja. Novac će moći da se dobije po veoma povoljnim kamatama, a program predviđa i bespovratna sredstva.

„Sada imate institucionalni put kako da dođete do prvih sredstava, zatim možete da naučite kako se vodi posao, kako se pravi biznis plan, kako da efikasno sarađujete sa PKS, našim Centrom za programe podrške privredi, mikro i malim, srednjim privredim društvima. Takođe, imate priliku da naučite sve o porezu, zakonodavstvu i svim drugim propisima i procedurama“, poručio je Čadež preduzetnicima.

Ključan faktor održivog razvoja ekonomije

Marko Blagojević, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ocenio je da je ohrabrenje što je KfW stala iza ovog programa.

„Mikro, mala i srednja preduzeća su ključan faktor održivog razvoja svake ekonomije, zato je obaveza države da za taj sektor obezbedi uslove da se uz male troškove osnivaju, neometano razvijaju i rastu, a da tako raste i ekonomija naše zemlje“, poručio je Blagojević.

Povoljni krediti i minimalni troškovi

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3.600.000,00 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju prostora), kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti kroz niže kamatne stope koje su fiksne, u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou. Još jedna od pogodnosti za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja, kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do jedan odsto jednokratno.

Cilj programa, u kojem su za partnerske banke izabrane Raiffeisen Bank, UniCredit Bank i Banka Poštanska štedionica, jeste da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade.

Država je i u proteklih par godina podržavala početnike u biznisu, što najbolje potvrđuje iznos kredita i bespovratnih sredstava. Sada se prvi put u kreditiranju početnika u biznisu uključuju i komercijalne banke, čime se značajno proširuje dostupnost podrške. Ovaj program nudi rešenje za poslovne ljude sa dobrom poslovnom idejom koji nisu mogli da ispune uslove za finansiranje projekata.

Šta program obuhvata

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja koji je usvojila Vlada Srbije proistekao je kao rezultat aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) iz 2018. Realizovaće ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh startap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000,00 dinara).

Ključne reči
Opširnije

bizNetwork

Redakcija portala poslovnih vesti bizNetwork Press

Najnoviji naslovi

Napišite komentar

Povratak na početak
Zatvori
Zatvori
%d čitalaca voli ovo: