Finansije

Gradska poreska uprava opominje Kragujevčane

Poreski dug stariji od pet godina je neutuživ, kažu ovdašnji advokati, savetujući sugrađane da podnesu prigovor .

Kragujevac – Gradska poreska uprava je ovih dana zagorčala život mnogim Kragujevčanima. „Ko će, bre, ovo da plati”, pitaju se revoltirani žitelji šumadijske prestonice kojima je lokalna poreska uprava poslala opomene za dugovanja po različitim osnovama: porez na imovinu, korišćenje građevinskog zemljišta, ekološka taksa, firmarina… Dugovanja se kreću od par hiljada do nekoliko stotina hiljada dinara.

U opomenama stoji da je reč o dugovanjima zaključno s prvim januarom 2019. godine, ali nigde ne piše na koji period se tačno odnose. Samo ukupna suma, s kamatom koja je, najčešće, veća od glavnice duga. Da stvar bude gora, dugovanja moraju da se izmire u roku od pet dana od prispeća opomene. Ko to ne učini, ili u tom periodu ne sklopi ugovor o otplati duga na rate, imaće posla s izvršiteljima.

„Meni ovo liči na pretnju”, kaže Kragujevčanka koja, prema računici Gradske poreske uprave, duguje više od 200.000 dinara za firmarinu i korišćenje građevinskog zemljišta na kome se nalazio njen ugostiteljski objekat. „Kafanu sam zatvorila 2012. Kako je moguće da me u prethodnih sedam godina niko nije obavestio da nešto dugujem. I zašto mi je opomena za dug koji sam navodno napravila do prvog januara ove godine poslata deset meseci kasnije”, pita se ova žena.

Jednom Kragujevčaninu je sada stigla opomena za dug po osnovu firmarine, iako je radnju zatvorio pre 14 godina, a njegova poznanica je opomenuta zbog duga za zemljište u Novom Pazaru, iako je ta žena svu imovinu koju je tamo imala prodala još pre 40 godina.

„Mojoj sestri koja više od 20 godina živi u Lihtenštajnu sada je stiglo da plati 600.000 dinara za neko zemljište”, priča jedan Kragujevčanin. „Ne pada mi na pamet to da platim. Ovi iz poreske samo pecaju naivne, po sistemu ’ako prođe – prođe’.”

Uz žestoke komentare „opomenutih”, na društvenim mrežama je osvanulo i provokativno pitanje: „Ko je gradskoj poreskoj upravi naložio da se igra s Kragujevčanima?”

Ovdašnji advokati kažu da je poreski dug stariji od pet godina – neutuživ. U razgovoru za „Politiku”, sugrađane su posavetovali da podnesu prigovor i naglasili da odluke gradske skupštine koje nisu usklađene s republičkim zakonima – ne proizvode nikakvo pravno dejstvo.

Iz gradske poreske uprave stigao nam je šturi, malo je reći – lakonski odgovor: „Opomene su poslate sa stanjem duga na dan 01. 01. 2019. godine i s izvršenim uplatama do 29. 08. 2019. godine za prihode koje administrira ova uprava (porez na imovinu, lokalna komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta i eko-taksi). U opomenama nisu prikazani dugovi po utvrđenim obavezama za 2019. godinu. Poreski obveznici mogu za neplaćeni dug da podnesu zahtev za odlaganje plaćanja na rate, uz otpis 50 odsto kamate. Ukoliko imaju sporna pitanja, mogu da dođu u gradsku poresku upravu, da usaglase stanje dugovanja.”

Načelnici gradske poreske uprave Slavici Đinđić smo želeli da postavimo par potpitanja, ali ona nije želela da razgovara.

Umesto načelnice Đinđić, Kragujevčanima se, na poziv „Politike”, obratio gradonačelnik Radomir Nikolić, koji je u es-em-esu napisao: „Opomene su poslate svim obveznicima koji na dan slanja opomene duguju preko 1.000 dinara, a za dug obračunat do 01. 01. 2019. godine. Smatramo normalnim da opomenemo one koji duguju da dug treba da plate.”

Na molbu da prokomentariše slučaj Kragujevčanina koji je u gradsku poresku upravu došao da se žali zato što mu je opomena, kako nam je rekao, stigla na ime pokojnih roditelja, gradonačelnik Nikolić je odgovorio: „Ukoliko su opomene stizale na ime preminulih građana, to samo znači da naslednici nisu prijavili promenu podataka.”

Ključne reči
Opširnije

Najnoviji naslovi

Napišite komentar

Povratak na početak
Zatvori
Zatvori
%d čitalaca voli ovo: